Ik, Mohamad Abo Zarraa (Aleppo, 1968), woonde in het eeuwenoude oostelijke deel van Aleppo waar alle religies en overtuigingen vreedzaam samen leefden. Tot de oorlog in 2011 alles veranderde. Als een klein kind werd ik getroffen door polio. Ik werd de rest van mijn leven lichamelijk beperkt. 

Mijn creativiteit bleek mijn redding.  Ik werd goudsmid en cartoonist.  Mijn ruwe en kritische tekeningen werden vaak geweigerd door Syrische uitgevers. Wel werden mijn cartoons afgedrukt in kranten en getoond op nationale en internationale tentoonstellingen. 

In 2015 vluchtte ik met mijn gezin naar Turkije, waar we tijdelijk onderdak vonden. Later dat jaar vluchtte ik voor mijn gezin uit via Griekenland en de Balkan naar Nederland.  Mijn vrouw en kinderen volgden mij anderhalf jaar later. Nu wonen wij naar tevredenheid in Nederland. Het duurde niet lang of ik pakte het tekenen weer op. Met satire en humor legde ik het gruwelijke lot van mijn vaderland in een universele taal vast. Ook de voor- en nadelen van mijn nieuwe leven in Nederland maken steeds vaker deel uit van mijn tekeningen. 

In juni 2017 werd een overzicht van mijn werk getoond in Atelier Stichting Geloof, Hoop & Liefde op een tentoonstelling in GHL in  de Zeeuwse hoofdstad Middelburg en later dat jaar in de Vredesambassade in Vlissingen.  In oktober 2017 was ik een van de aanwezigen van Cartooning Syria, een internationale reizende tentoonstelling met werk van meer dan 30 Syrische cartoonisten.  

In juni 2018 werd een selectie gepresenteerd op een tentoonstelling in Wemeldinge. Cartooning Syria bezocht in 2018 Berlijn en in 2019 Rotterdam. Tegenwoordig werk ik bij Galerie-Atelier De Kaai in Goes (Zeeland), waar mijn project tijdens kantooruren openbaar wordt getoond. 



Onderstaande video is onderdeel van mijn YouTube kanaal. Het is een visuele versie van mijn persoonlijk verhaal, opgebouwd uit mijn tekeningen …